AGROGIPS – Kireç Farkı

  1. AGROGIPS toprakta çözündüğünde Kalsiyum ve Sülfat iyonlarına dönüşür ve besin maddeleri sülfat formunda (K2SO4, MgSO4, FeSO4, ZnSO4) bitkilerin alabileceği forma dönüşürken, kireç toprakta çözündüğünde Kalsiyum(Ca), Karbonat(CO3), ve Bikarbonat(HCO3) formuna (MgCO3, FeCO3, ZnCO3) çökelterek bitkilerin alamayacağı şekle dönüşür.
  2. AGROGIPS, toprakta tuzluluğa (Alkalilik, çoraklık) yol açan iyonları (Sodyum(Na) gibi), Sülfat(SO4) ile bağlayarak yıkanmasını sağlarken, kireç yıkanmayı engeller.
  3. Topraklarda Kalsiyum(Ca) noksanlığı varsa pH yükseltilmek istenmiyorsa, bu durumda AGROGIPS kullanmak gerekecektir. Eğer topraktaki Kalsiyum(Ca) miktarını arttırmak üzere kireç kullanılırsa kireç aynı zamanda pH’ yı da yükselteceğinden bitkilerde mikro element noksanlıklarının çıkmasına sebep olacaktır.
  4. Kireçli topraklardaki kirecin bitkilerin Kalsiyum(Ca) ihtiyacını karşılayacak derecede çözünmesi söz konusu değildir. Bunun sonucu olarak da bitkilerde Kalsiyum(Ca) noksanlığı görülür. Oysa çözünürlüğü kirece göre 17 kat daha fazla olan AGROGIPS bitkilerin Kalsiyum(Ca) ihtiyacını karşılayabilmektedir.
  5. Kireçli topraklarda (pH>8) AGROGIPS uygulandığında Madde 4’ e göre toprak çözeltisindeki Kalsiyum(Ca) miktarı artar, bu şekilde artan Kalsiyum(Ca) topraktaki Bikarbonat(HCO3) iyonlarını çöktürür(Ca+ HCO3 = CaCO3+H) ve sonuçta açığa çıkan H+ iyonları pH’ yı 7.5 – 7.8 aralığına düşürür. Böylece hem bitkilerin gelişmeleri için uygun pH aralığı sağlanmış olur hem de topraktaki besin maddelerinin (Fe, Mn, Zn, K, Mg) yarayışlılığı arttırılmış olur.
  6. Kireçli topraklarda AGROGIPS pH’ yı yükseltmez, kireç yükseltir.
  7. Toprağın pH’ sı ne olursa olsun eğer bir toprak kompakte olmuşsa (sıkışmışsa veya sert katman varsa) veya strüktürü bozulmuşsa kireç ilavesi bir fayda sağlamazken AGROGIPS kullanımı bu olumsuzlukları düzeltir.
  8. Kireç topraklarda pH’ yı yükselttiği için toprağa uygulanan azotlu gübrelerin (özellikle kurak dönemlerde) yaklaşık %35’ inin atmosfere Amonyak(NH3) şeklinde kaybolmasına neden olur. Toprağa uygulanan AGROGIPS, gübre azotunun Amonyum Sülfat (NH4)2SO4 şeklinde toprakta tutulmasını sağlayarak önemli miktarda gübre ekonomisi sağlar.
  9. AGROGIPS, besin elementlerinin alımını kolaylaştırdığı için taban gübreleri ile eş zamanlı olarak uygulanabilir. Kireç ise besin elementlerinin alımını bir süre engeller. Bundan dolayı gübreleme kireç uygulaması ile birlikte yapılamaz.