Çilek Yetiştiriciliği
Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak yapısı geçirgen, kumlu-tınlı ve kumlu topraklardır. Toprak pH’ sının 6.8 – 7.2 aralığında olması gerekmektedir. Ayrıca çilek yetiştiriciliği yapılacak toprakların organik madde yönünden zengin olması verim ve kalite artışı için önemlidir.
Ülkemizde çilek yetiştiriciliği yapılan toprakların genellikle kireç kapsamı yüksektir. Bu durum özellikle fosfor ve mikro elementlerin yetersizliğine sebep olmaktadır. Bunun yanında çilek yetiştirilen topraklarda sıkışma ve buna bağlı olarak havalanma ve drenaj sorunları gözlemlenmektedir. Tuzlu topraklarda yetiştiricilik yapılması veya sulama suyu kalitesi uygun olmayan suların kullanılması, topraklarda zamanla tuzlanma ve bor birikimine sebep olmaktadır. Pek çok yöremizde çilek yetiştiriciliği yapılan topraklarımızın pH değeri 7.0’ nin çok üzerindedir.
AGROGİPS in toprak ve bitkide etkisi;
- Ortam tuzluluğunu giderir, tuz içeriği yüksek suları tuzdan arındırır.
- Toprak pH’ sını dengeler.
- Toprağı havalandırır, kök gelişimine katkı sağlar.
- Ortamın su tutma kapasitesini arttırarak sulamalardan daha fazla faydalanılmasını sağlar.
- Bitki besin maddelerinin yarayışlılığını arttırarak gübre kullanımını azaltır.
- İyi bir yarayışlı kalsiyum kaynağıdır, azotlu gübrelemenin etkisiyle yıkanan kalsiyumu tamamlar. %28 CaO içerir.
- Toprakta bulunan Çinko(Zn), Mangan(Mn), Demir(Fe) gibi mikro besin elementlerinin yarayışlı hale gelmesini sağlar.
Tavsiye edilen kullanım miktarları;
Tuz içeriği düşük olan ve pH’ sı 7.0’ nin üzerinde olmayan verimli topraklar 25 – 50 kg/da AGROGİPS, pH’ sı 8.0’ in üzerinde olan topraklarda 50 – 75 kg/da AGROGİPS kullanılması önerilir.