Mısır Yetiştiriciliği
Uygun olan topraklar,
Derin yapılı, tınlı, milli tınlı ve killi tınlı topraklarda iyi bir kök gelişmesi gösterir. Mısır bitkisi fazla su tükettiği için toprağın su tutma özelliği iyi olmalıdır. Toprakta yeterli düzeyde organik maddenin bulunması toprakta suyun tutulmasına yardımcı olabildiği gibi toprağın daha kolay ısınmasını sağlayarak mısır bitkisinin kök gelişmesinin iyi bir şekilde olmasını sağlar.
Mısır yetiştiriciliği yapılan alanlarda yüksek ve kaliteli ürün alabilmek için toprak pH’ sı 6.5-7.5 değeri arasında olmalıdır.
Mısırda Kükürt içeren gübre kullanımının azalması ciddi Kükürt noksanlıklarına yol açmaktadır. Kükürt eksikliği çoğu zaman azot eksikliği ile karıştırıldıgı için kullanılan azotlu gübrelerin miktarı arttırılmaktadır. Bu uygulama ise Kükürt eksikliğinin şiddetini daha da arttırmaktadır. Kükürt eksikliği mısırda önemli verim ve kalite kayıplanna yol açar.
Tarımsal Gipsin Toprak ve bitkide etkisi ;
Bu nedenlerle tarımsal jips kullanımı mutlaka gereklidir.
Tarımsal jipsin bilesiminde bulunan ve mısır bitkisi için mutlak gerekli olan Kalsiyum , Kükürt ile verim ve kalitede artış sağlanır.
Tavsiye edilen kullanım miktarları;
Tuz içeriği düşük olan ve pH’sı 7.0’nin üzerinde olmayan verimli topraklarda 25-50 kg/da agrojips, pH degeri 8.0 üzerinde olan topraklarda 50-100 kg / da agrojips kullanılmalıdır.